---- B e r i t a ~~~ S e m a s a ---

Selamat Menyambut Tahun Baru 2016 semoga kita sentiasa mendapat keberkatan Allah.

Monday, October 12, 2009

Ibadah Qurban - Penyertaan dibuka

Assalamu’alaikum Wr. Wb.

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam keatas junjungan besar Nabi Muhammad SAW, para sahabat, tabi’in, tabi’ tabi’in.

Alhamdulillah, diam tak diam, kita sudah sampai ke penghujung bulan syawal. Namun begitu kemeriahan sambutan ‘aidil fitri masih tetap dirasakan, seolah-olah baru sahaja seminggu kita berhari raya. Masih lagi terdapat banyak rumah-rumah terbuka, lebih-lebih lagi pada hujung begitu. Banyak jemputan diterima dari tengahari sampai ke malam.

Disamping menjamu selera, hendaknya dapat lagi mengeratkan ikatan ukhuwah sesama kita. Inilah dia kejayaan dan kegembiraan setelah sebulan kita berpuasa. Kita berdoa semoga Allah SWT panjangkan umor dan kesihatan agar dapat bertemu kembali ramadhan dan syawal tahun hadapan, InsyaAllah.

Sebulan lagi kita akan meyambut kedatangan satu lagi hari raya, iaitu ‘Aidil Adha. Mulai 20 Oktober ini jemaah haji akan mula berangkat ketanah suci menjadi tetamu Allah. Ramai juga kalangan ahli kariah kita akan menunaikan fardhu haji tahun ini. Semoga mereka telah siap membuat persiapan untuk berangkat.

Sempena dengan sambutan hari raya ‘aidil adha, surau kita insyaAllah akan melaksanakan ibadah qurban, sebaik selesai kita melaksanakan solat hari raya. Ahli-ahli kariah yang berhajat untuk mengambil bahagian qurban, bolehlah memaklumkan kepada pentadbiran surau. Buat masa ini, satu bahagian dianggarkan sebanyak RM380.00. Borang penyertaan akan diedarkan sedikit masa lagi.

Amatlah diharapkan ahli kariah dapat sama-sama hadir menunaikan solat hari raya disurau kita dan turut serta bergotong-royong menyempurnakan ibadah qurban.


Terima Kasih.


Wassalam.
Syed Salim Abu Bakar
Pengerusi Surau At-Tarbiyyah
.

Sunday, October 11, 2009

Majlis Aqiqah Muhammad Akmal Hakim

Assalamualaikum w.b.t

10hb Okt 2009 genaplah 2 bulan usia MUHAMMAD AKMAL HAKIM BIN HERYANTO EFFENDI, cucu kepada Tn Hj Zakaria bin Mohamad atau lebih selesa dengan panggilan Pak Ya. Cucu pertama yang ditunggu-tunggu selama hampir 9 tahun, diraikan semalam dalam Majlis Aqiqah di rumah Pak Ya, No-18, Jalan Bkt Indah 2/16, Tmn Bukit Indah.

Majlis dimulai dengan berzanji, berselawat dan mencukur rambut. Majlis disusuli pula dengan bacaan Yassin dan tahlil serta doa selamat. Ramai saudara mara, sahabat serta rakan taulan dan ahli qariah seluruh Taman Bukit Indah mengunjungi rumah Pak Ya kebetulan kita masih lagi berada dibulan Syawal 1430H.Kelihatan Pak Ya dan anak lelakinya Heryanto (Abang) sibuk melayani tetamu. Semoga kelahiran cucunda memberi keceriaan dan kebahagian Pak Ya sekeluarga. Amin, Ya Robbal Alamin.


Antara sedutan dari video:
Gambar-gambar lain boleh dilihat disini;

http://picasaweb.google.com/adinor88/AqiqahPakYa#slideshowJazakallah.