---- B e r i t a ~~~ S e m a s a ---

Selamat Menyambut Tahun Baru 2016 semoga kita sentiasa mendapat keberkatan Allah.

Friday, February 27, 2009

Asal usul solat dan pengertian

SUBUH:
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Subuh ialah Nabi Adam a.s., iaitu tatkala baginda keluar dari syurga lalu dihantar ke bumi. Perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan Dan baginda berasa takut yang amat sangat. Apabila fajar Subuh telah keluar Nabi Adam a.s. pun bersembahyang dua rakaat.
Rakaat pertama :- Bersyukur baginda kerana terlepas dari kegelapan malam.
Rakaat kedua :- Bersyukur baginda kerana siang telah menjelma.

ZOHOR:
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Zohor ialah Nabi Ibrahim a.s.,iaitu tatkala Allah s.n.w. telah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s. Sedang seruan itu datangnya pada waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim empat rakaat.
Rakaat pertama :- Bersyukur bagi penebusan .
Rakaat kedua :- Bersyukur kerana dibukakan dukacitanya Dan juga anaknya .
Rakaat ketiga :- Bersyukur Dan bermohon akan keredhaan Allah.
Rakaat keempat :- Bersyukur kerana korbannya digantikan dengan tebusan kibas.

ASAR:
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Asar ialah Nabi Yunus a.s., tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah dari perut ikan nun. Ikan nun telah memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai sedang ketika itu telah masuk waktu Asar. Maka bersyukurlah Nabi Yunus lalu bersembahyang empat rakaat kerana baginda telah diselamatkan oleh Allah daripada 4 kegelapan iaitu:
Rakaat pertama :- Kelam dengan kesalahan.
Rakaat kedua :- Kelam dengan air laut .
Rakaat ketiga :- Kelam dengan malam.
Rakaat keempat :- Kelam dengan perut ikan Nun .

MAGHRIB:
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Maghrib ialah Nabi Isa a.s., tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah dari kejahilan Dan kebodohan kaumnya, sedang waktu itu telah terbenamnya matahari. Bersyukurlah Nabi Isa lalu bersembahyang tiga rakaat kerana diselamatkan dari kejahilan tersebut, iaitu:
Rakaat pertama :- Untuk menafikan ketuhanan selain daripada Allah yang Maha Esa.
Rakaat kedua :- Untuk menafikan tuduhan Dan juga tohmahan ke atas ibunya Siti Mariam yang telah dituduh melakukan perbuatan sumbang.
Rakaat ketiga :- Untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu hanya satu iaitu Allah jua, tiada dua atau tiga.

ISYAK:
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Isyak ialah Nabi Musa a.s. Pada ketika itu Nabi Musa telah tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan, sedang dalam dadanya penuh dengan perasaan dukacita. Allah lalu menghilangkan semua perasaan dukacitanya itu pada waktu Isyak yang akhir. Lalu sembahyanglah Nabi Musa empat rakaat sebagai tanda bersyukur.
Rakaat pertama :- Dukacita terhadap isterinya.
Rakaat kedua :- Dukacita terhadap saudaranya Nabi Harun.
Rakaat ketiga :- Dukacita terhadap Firaun.
Rakaat keempat :- Dukacita terhadap anak Firaun .

Pengertian Doa Iftitah
Allah Maha Besar Dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya. Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang.Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi, dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik. Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku, matiku adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam. Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.

Al-Fatihah:
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. Yang Maha pemurah lagi Maha Mengasihani. Yang menguasai Hari Pembalasan. Hanya Engkaulah yang kami sembah Dan hanya kepada Engkau kami mohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang Engkau murkai Dan bukan jalan mereka yang sesat.
Bacaan ketika rukuk:
Maha Suci TuhanKu Yang Maha Agong Dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika bangun dari rukuk:
Allah mendengar pujian orang yang memujinya.

Bacaan ketika sujud:
Maha suci TuhanKu yang Maha Tinggi Dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika duduk di antara dua sujud:
Ya Allah, ampunilah daku, rahmatilah daku, kayakan daku, angkatlah darjatku,rezekikan daku, berilah aku hidayah, sihatkanlah daku dan maafkanlah akan daku.

Bacaan ketika Tahiyat Awal:
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah.Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.

Bacaan ketika Tahiyat Akhir(Sambungan Tahiyat Awal) :
.... Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya. Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim. Berkatilah ke atas Muhammad dan atas keluarganya sebagaimana Engkau berkati ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim di dalam alam ini. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.

Doa Qunut:
Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki. Sejahterakanlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau sejahterakan. Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau pimpin. Berkatilah hendaknya untukku apa-pa yang telah Engkau berikan padaku. Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan. Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan, dan tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau. Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu. Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi. Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau. Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan. Dan aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau. Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera keatas keluarganya dan sahabat-sahabatnya .

Alangkah Maha Pemurahnya Allah, setiap perbuatan dalam sembahyang sentiasa memuji Allah dan diiringi doa. Tanpa kita sedari kita memuji dan mohon kepada Allah 17 kali berulang kali, belum termasuk solat sunat. Bayangkan jika kita tidak sembahyang, kita adalah orang-orang yang rugi. Kadang-kadang kita solat seperti mana Rasulullah solat, tetapi kita tidak rasa apa-apa nikmat melalui solat, mungkin juga kita tidak mengerti makna setiap bacaan dalam solat.

Jika kita amat-amati pengertian setiap bacaan atau lafaz dalam solat, mungkin kita akan lebih rendah diri, rasa begitu kerdil berhadapan Allah s.n.w. Jika benar kita memahaminya, kenapa diluar solat kita menjadi liar, riak, takabbur, mengingkari perintah Allah, membuat maksiat, melanggar hukum-hukum Allah, memperlekehkan kekasih Allah, mempersendakan hukum Allah dan sebagainya. Sedangkan solat itu menjadi penghalang kemungkaran. Dimana silapnya? Fikir-fikir dan hisablah!


Wallahuwaklam.

Thursday, February 26, 2009

Tuntutan Solat Fardu

قال رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم

من ترك صلاة الصبح فليس في وجهه نور و من ترك صلاة الظهر فليس في رزقه
Siapa yang meninggalkan solat subuh tiadalah padanya NUR di wajahnya dan siapa yang meninggalkan solat zohor tiadalah padanya rezeki yang berkat!
بركة و من ترك صلاة العصر فليس في جسمه قوة و من ترك صلاة المغرب فليس في
Dan barang siapa yang meninggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan badan, dan siapa yang meninggalkan solat maghrib tiadalah padanya anak-anak yang bermanfaat
أولاده ثمرة و من ترك صلاة العشاء فليس في نومه راحة
Dan barangsiapa yang meninggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yang nyenyak!
Bersama-samalah kita memastikan amalan solat kita terpelihara dari segala kelalaian, pastikan anak-anak kita juga tidak meninggalkan solat fardu. Kita bertanggungjawab sepenuhnya apa yang dilakukan oleh anak-anak kita selagi mereka dibawah tanggungan kita.

Tuesday, February 24, 2009

Tahniah Anak Qariah - Kau terbang jua

Pertamanya mohon maaf kerana sedikit terlewat namun masih belum terlambat. Sekalung tahniah buat anak-anak qariah yang telah berjaya melanjutkan pelajaran ke luar negara. Anak adalah permata buat ibubapa.

Anak-anak ibarat kain putih yang bersih, terpulanglah kepada kita mencorakkannya. Alhamdulillah, baru-baru ini 2 orang anak qariah kita telah berjaya melanjutkan pelajaran ke luar negara.


Norshahidah bt Abu Hanifah, anak perempuan kepada ahli qariah kita Abu Hanifah Lan, atau lebih senang dengan panggilan "Abu" sahaja telah berjaya menlanjutkan pelajaran ke Universiti Alexandariah, Mesir dalam bidang perubatan, dibawah tajaan MARA. Bakal doktor ini telah pun mendaftar pada 17hb September 2008 yang lalu. Sekali lagi mohon maaf atas kelewatan penyiaran berita ini.


Muhammad Nurfarhan, anak sulong kepada Tn Hj Mohd Fadzil bin Bidin, atau lebih manja dengan panggilan "Bang Haji" telah pun terbang ke Sydney pada 21hb Feb 2009 baru-baru ini dibawah tajaan JPA. Beliau melanjutkan pelajaran dalam bidang "Actuarial Science" di Universiti of New South Wales, Sydney, Australia.

Semoga kejayaan mereka berdua dan yang lain-lain sebelum ini menjadi penyuntik semangat kepada anak-anak qariah yang lain untuk terus mencari ilmu yang tidak pernah berkesudahan dan seterusnya membawa kejayaan ke arah mencapai matlamat anak soleh dan solehah.

Tahniah sekali lagi!!

Majlis Aqiqah - Ahmad Haziq Shaharuddin

Pada hari Ahad yang lalu, 22hb Feb 2009, bertempat di Surau At-Tarbiyyah, satu Majlis Aqiqah telah diadakan sebelum waktu zohor. Majlis ini diadakan bagi meraikan kelahiran anakanda Shaharuddin, Ahmad Haziq bin Shaharuddin.Majlis dimulakan dengan bertahlil, berselawat dan seterusnya mencukur rambut anakanda.

Kelihatan Imam mengambil giliran pertama menggunting rambut bayi, menyuap manisan kurma dan menitiskan air zam-zam kemulut bayi. Majlis boleh dikatakan sungguh meriah dengan kehadiran ahli qariah, bergilir-gilir mengambil giliran untuk menggunting rambut bayi, menyuapkan manisan kurma dan setitis air zam-zam. Itulah yang disyariatkan dan dituntut oleh agama kita.


Antara ahli qariah yang hadir di Majlis Aqiqah, Tn Hj Mej Tahayyat dan Tn Hj Abd Rahman. Tidak syak lagi, dindinglah yang dicari untuk membetulkan pinggang.


Selesai sahaja doa selamat, ahli qariah dihidangkan dengan Nasi Beryani Arab berlaukkan kambing aqiqah. Apa lagi, masa yang ditunggu dah pun tiba. Belasah sajalah!!!!

Bab ni memang teman tak setuju, kita lihat siapa dalam gambar ni. Inilah Tn Hj Razi yang terkehel tangan kanannya akibat terlibat kemalangan motorsikal minggu lalu.Masyallah, tengoklah lauk dia.. ini makanan orang sihat ke orang sakit.

Kita zoom sikit lauk dia, itu dia.. mak aiiii... kaki kambing jadi pilihannya.. , ingat apa, kaki kambing tu boleh masuk ganti tangan kanan tu ke??

Isyhh..isyhh.. ini baru dinamakan "Kambing Maniac"... dah mintak izin ngan tuan punya kambing ke belum? Tak sia-sia bawa Hj Razi ni ke majlis, memang berbaloi!!!