---- B e r i t a ~~~ S e m a s a ---

Selamat Menyambut Tahun Baru 2016 semoga kita sentiasa mendapat keberkatan Allah.

Thursday, March 5, 2009

Pertandingan Hafazan - Tahniah Fathy Nabila Najla

Pada hari Jumaat yang lalu, 27hb Feb 2009 bertempat di Masjid As-Sobirin, Taman Permata, Hulu Kelang, telah berlangsung Majlis Pertandingan Hafazan Negeri Selangor bagi Peringkat Daerah Gombak.

Pertandingan dibahagikan kepada 3 kategori iaitu dari Juz 1 - 5, Juz 1 -15 dan Juz 1 - 30. Masjid Bukit Indah telah diwakili oleh Sdri Fathy Nabila Najla binti M Fuad bagi kategori Juz 1 - 15. Beliau merupakan anak sulong kepada Sdr M Fuad, berusia 19 tahun, yang sedang menuntut di Darul Quran, Kuala Kubu Bharu dibawah tajaan JAKIM dalam semester akhir.

Mula menghafal Quran sejak Tahun 1, di Sekolah Rendah Islam Al-Amin, Kuala Lumpur. Menceburi hafazan Quran secara bertasmiq dengan ustaz yang bertauliah secara intensif mulai Tingkatan 3 di Sekolah Menengah Islam Al-Amin, Gombak sehingga berjaya menghafal 11 Juz dalam Tingkatan 5.


Alhamdulillah, beliau berjaya menduduki tempat kedua dalam pertandingan tersebut. Walaupun sedikit kecewa tetapi kita tetap berbangga dengan pencapaian beliau sebagai wakil dari Masjid Bukit Indah, Ampang.

Tempat pertama disandang oleh teman rapat beliau sejak dibangku Sekolah Ren Islam Al-Amin dan Sekolah Menengah Islam Al-Amin, Gombak, Sdri Adibah bt Paiman, juga sedang melanjutkan pelajaran di Darul Quran, Kuala Kubu. Persahabatan mereka ibarat isi dan kuku.


Tahniah kita ucapkan di atas kejayaan mereka berdua dalam usaha menghafal ayat-ayat Allah s.n.w. Walaupun ganjaran wang ringgit tidak sehebat Akademi Fantasia, One in One Million dan apa saja rancangan hiburan yang dipertandingkan, namun kita percaya inilah satu usaha yang murni yang patut digalakkan dikalangan anak-anak kita malahan kita sendiri.
Insyallah

Monday, March 2, 2009

Hutang

Dalam konteks semasa, kita dapat melihat bagaimana ramainya peminjam-peminjam yang enggan membayar hutang pengajian, rumah, kereta, syarikat mereka, ada juga yang lebih rela di gelar muflis asalkan tidak perlu membayar jumlah hutangnya yang menimbun. Ia kelihatan enak untuk tidak membayar hutang di dunia, tetapi ia pasti akan menjadi malapetaka di akhirat.

Minggu ini, sama-sama kita mempelajari pandangan Islam dalam hal hutang ini. Nabi Muhammad s.a.w bersabda :-


يغفر للشهيد كل شيء إلا الدين


Ertinya : " Diampunkan semua dosa bagi orang mati yang terkorban Syahid kecuali jika ia mempunyai hutang (kepada manusia)" ( Riwayat Muslim, 6/38)

Lebih buruk lagi apabila terdapat sesetengah individu yang meminjam dengan niat untuk tidak memulangkan kembali. Sebagaimana Sabda Nabi Muhammad s.a.w :


من أدّان أموال الناس يريد أداءها أدى الله عنه , ومن أخذها يريد اتلافها أتلفه الله


Ertinya : Barangsiapa yang meminjam harta orang lain dengan niat ingin mengembalikannya, Allah akan mengembalikan pinjaman itu, namun barangsiapa yang meminjamnya dengan niat ingin merugikannya, Allah pun akan merugikannya" ( Riwayat Al-Bukhari, 2/83 )

Rasulullah s.a.w juga kerap mengajar umat islam agar berdoa dilepaskan dari hutang :


هم إني أعوذبك من المأثم والمغرم ( الدين ) , فقيل له : إنك تستعذ من المغرم كثيراً يا رسول الله ؟ فقال : " إن الرجل إذا غرم حدث فكذب , ووعد فأخلف"Ertinya : Ya Allah, aku berlindung kepadaMU dari dosa dan hutang, lalu Baginda ditanya : Mengapa engkau sering meminta perlindungan dari hutang, wahai Rasulullah ? Baginda menjawab : " Jika seseorang berhutang, bila berbicara ia dusta, bila berjanji ia mengingkari" ( Riwayat Al-Bukhar, 1/214 )

Terdapat juga dalam sebuah hadith lain :

Ertinya : Ya Allah, aku berlindung dari kekufuran dan hutang, Mendengar itu seseorang bertanya, "Apakah engkau menyamakan kekufuran dengan hutang wahai Rasulullah ? ", "Benar " Jawab Rasulullah" ( Riwayat An-Nasaie, 2/316 ; Ahmad , 3/38 ; Al-Hakim berkata Sohih dan disepakati oleh Az-Zahabi; Menurut Albani : Dhoif )

Berlandaskan dalil-dalil di atas jelaslah kepada kita bahawa aktiviti berhutang ini adalah kurang sihat menurut pandangan Islam. Justeru, kita sewajarnya menjauhinya semampu boleh. Beberapa cadangan di bawah perlu difikirkan demi memastikan tanggungan dan beban hutang kita dikecilkan, ia seperti berikut :-

a) KAD KREDIT : Jauhkan diri dari menggunakan kad kredit. Selain isu-isu riba yang begitu hampir dengan kad kredit, ia juga amat menggalakan hutang secara berlebihan. Malah jika seseorang ingin menggunakannya, adalah amat di nasihatkan agar digunakan untuk memudahkan urusan di saat-saat yang benar-benar terdesak. Selain itu, adalah lebih baik juga menggunakan "Charge Card" atau "Debit Card" sahaja. Jauhkan diri dari ketagihan penggunaan kad kredit.

b) PINJAMAN PERIBADI : Ini satu lagi jenis produk yang boleh mengakibatkan penyakit ketagihan duit di kalangan masyarakat. Perlu di sedari bahawa seluruh jenis pinjaman peribadi secara konvensional adalah di haramkan oleh Islam dengan sepakat seluruh ulama. Cuma, hari ini, terdapat beberapa Bank Islam dan perbankan Islam yang menawarkan Pinjaman (pembiayaan) peribadi secara Islam. Sebagai makluman, tidak semua bank Islam menawarkannya kerana produk ini berlandaskan konsep "bai inah" ( jual dan beli semula antara dua pihak yang sama). Konsep ini amat kontroversi dan di tolak oleh kebanyakan ulama timur tengah, bagaimanapun ianya di terima oleh ulama Malaysia dan Brunei. Apapun, pada kebiasaannya, kadar yang di kenakan adalah tinggi. Oleh itu, penggunaannya tanpa keperluan yang amat mendesak juga perlu dikurangkan atau dihapuskan terus demi mengurangkan beban hutang yang ditanggung.

c) PERUMAHAN DAN KERETA : dua item ini mungkin keperluan yang asas bagi kebanyakkan individu. Bagi saya, seeloknya, hutang peribadi kita eloknya di hadkan kepada dua jenis ini sahaja. Itupun , mestilah menilai kemampuan kewangan dengan sebaiknya agar tidak mendedahkan diri kepada bahaya ketidakmampuan membayar hutang. Sebarang pinjaman kereta dan rumah secara konvensional adalah disepakati haramnya oleh seluruh ulama dunia.


d) UMRAH DAN HAJI SUNAT (KALI KEDUA): Haji sememangnya wajib bagi umat Islam yang berkemampuan fizikal dan kewangan. Bagaimanapun, yang wajib hanyalah sekali sahaja. Justeru, umat Islam perlu memahami ‘priority' atau "awlawiyyat" di dalam pengendalian wang peribadi. Menurut Islam, menggunakan wang yang diperuntukan untuk ke umrah dan Haji kali kedua adalah lebih baik dan besar pahalanya untuk disalurkan bagi melupuskan pembayaran hutang peribadi yang bertimbun-timbun itu. Malangnya, ketidakfahaman kebanyakan umat islam hari ini menyebabkan mereka kerap mendahulukan sesuatu yang kurang penting berbanding yang lebih penting.


Wallahuwaklam.

Sumbangan:

Oleh :
Ust Zaharuddin Hj Abd Rahman
http://www.zaharuddin.net/