---- B e r i t a ~~~ S e m a s a ---

Selamat Menyambut Tahun Baru 2016 semoga kita sentiasa mendapat keberkatan Allah.

Sunday, April 1, 2012

Ust Ghazali Ibrahim TV9


Alhamdulillah. Syukur kehadrat Ilahi, dengan limpah kurniaNya, hari ini diberi kesempatan dan peluang untuk kita sama-sama mendengar taklimat mengenai Wasiat dan Kefahamannya Menurut Islam oleh Ust Ghazali Ibrahim.

Kita selalunya mengikuti kuliah Ust Ghazali melalui TV9, tetapi pada hari ini kita dapat mengikuti secara langsung kuliah dan wajah beliau bak kata Ust Ghazali, secara langsung melihat ceramah dan wajah beliau walaupun tidak disiar secara langsung oleh TV9.

Taklimat dibuka bicara oleh Ust Zamri selaku pengerusi majlis dan Tn Syed Salim selaku Pengerusi Surau At-Tarbiyyah telah memberi sepatah dua kata dalam ucapan aluan. Beliau meminta para jemaah agar memberi perhatian khusus mengenai wasiat ini yang mana terdapat banyak kemusykilan dan salah faham mengenai pembahagian harta dan sebagainya.

Tepat jam 10 pagi, majlis diserahkan kepada Ust Ghazali untuk memulakan kuliah. Beliau yang bersahaja dan sentiasa mencuit hati ahli jemaah telah memberi kuliah dengan baik mengenai takrif sebenar penama, wasiat, hibah, faraid dan sebagainya.

Pendek kata jika dilanjutkan kuliah ini hingga ke petang pun, masih banyak persoalan yang perlu dijawab oleh beliau. Terlalu luas ruang mengenai soal harta benda ini, apatah lagi jika dilengah-lengahkan soal pembahagian harta ke atas yang berhak ke atasnya.

Dibawah adalah beberapa keping gambar yang sempat dirakamkan oleh sukarelawan kita Tn Hj Shamlan. Semoga Allah memberkati usaha kita ini.

Insyallah.