---- B e r i t a ~~~ S e m a s a ---

Selamat Menyambut Tahun Baru 2016 semoga kita sentiasa mendapat keberkatan Allah.

Saturday, August 6, 2011

Keajaiban Al-Quran - Mencari halaman bagi setiap JUZ Al-Quran

Assalamualaikum w.b.t
Tahukan kita semua bahawa kehebatan Al-Quran merangkumi semua aspek, baik luaran mahupun dalaman. Al-Quran juga mempunyai kehebatan sifir matematik yang luar biasa yang jarang diketahui umum.

Bagaimanakah kita mencari juzuk Al-Quran dengan kaedah matematik? Ilmu Allah begitu hebat hingga tidak terfikir oleh kita semua. Setiap yang Allah jadikan bukan sia-sia, pasti ada hikmah tersendiri yang tersembunyi dan memerlukan ianya direnung, dikaji dah diamalkan oleh manusa selaku hamba dan Dialah pencipta.

Buku kamus kita, buku manual pejabat atau buku apa sahaja, kita tidak akan jumpa sesuatu yang dibuat atau dijilid hingga menjadi sebuah buku itu penuh dengan kehebatan dan rahsia seperti kitab Al-Quran.

Kehebatan luaran yang dimaksudkan adalah bagaimana kita hendak mencari halaman atau muka surat bagi sesuatu Juz dalam Al-Quran tanpa melihat indeks mukasurat pada bahagian belakang Al-Quran?

Sebagai contoh, kita ingin melihat Juz-3, maka nombor Juz iaitu 3, ditolak dengan angka 1, kemudian jawapan itu didarab dengan 2. Hasilnya kemudian akan dicantumkan dengan meletakkan nombor 2 dibelakang jumlah hasil darab tersebut.

Mari kita acu cuba uji test tengok keberkesanan ilmu matematik ini:

Juz 5, maka 5 - 1 = 4, maka 4 X 2 = 8, letak angka 2 dibelakang 8, maka Juz 5 terletak dimukasurat 82.

Juz 10, maka 10 - 1 = 9, maka 9 X 2 = 18, letak angka 2 dibelakang 18, maka Juz 10 terletak dimukasurat 182.

Kecuali Juz 7 dan 11 yang istimewa dimana nombor belakang adalah 1, yang mana cara kiraannya sama cuma nombor pada bahagian belakang adalah 1 dan bukan 2.

Cubalah sendiri, kita akan menemui keajaiban ini dan sungguh menakjubkan.

Wallahuwaklam.

Thursday, August 4, 2011

Muqaddimah Surah Al-Baqarah

Surah ini ialah surah yang paling panjang sekali diantara surah-surah Al-Quran iaitu mengandungi 286 ayat dan meliputi juz 1, 2 dan 3/8 dari juz ke-3. Surah Al-Baqarah ini diturunkan di Madinah sebaik-baik sahaja Nabi Muhammad SAW berhijrah ke Madinah dan orang-orang Islam terbentuk sebagai satu umat dalam sebuah negara merdeka yakni Negara Islam, yang berpenduduk bukan sahaja dari orang-orang Islam tetapi juga sebahagian kecil diantaranya ialah orang-orang Yahudi dan lain-lain.

Bagi memenuhi hajat umat Islam yang baharu terbentuk itu, yang memerlukan hukum-hukum syara' untuk mengatur hidupnya supaya selamat sempurna, dan memandu usaha mengembangkan Islam kepada orang-orang yang bukan Islam, maka turunlah ayat-ayat suci yang terkandung didalam Surah Al-Baqarah ini dari semasa ke semasa, menurut peristiwa-peristiwa yang berlaku, memenuhi maksud-maksud dan tujuan yang tersebut.

Kandungan Surah Al-Baqarah ini pada umumnya terbahagi kepada 2 bahagian:

  • Dalam bahagian pertama - kecuali beberapa ayat pada permulaan surah ini yang menegaskan kebenaran Al-Quran dan menerangkan sifat-sifat orang yang beriman, orang-orang kafir dan orang-orang munafik, dan menyeru umat manusia seluruhnya supaya menyembah Allah Yang Maha Esa dan jangan mempersekutukanNya dengan sesuatu yang lain, serta diterangkan tentang kejadian manusia dan alam langit dan bumi, dan tentang balasan baik (nikmat syurga), dan balasan buruk (azab neraka), dan juga tentang perihal Nabi Adam a.s serta keingkaran Iblis - mulai dari ayat 39, firman Allah Ta'ala ditujukan kepada kaum musyrik Arab dan kaum Yahudi supaya mereka memeluk Islam, dengan beriman kepada Kitab Allah Al-Quran dan kepada RasulNya Nabi Muhammad SAW.
  • Dalam bahagian kedua - diterangkan secara luas tentang hukum syara' bagi mengatur kehidupan umat Islam meliputi: Ibadat (solat, zakat, puasa, haji dan pelbagai jenis kebajikan); Muamalat (jualbeli, hutang piutang, wasiat, menjadi saksi dan sebagainya); Munakahat (nikah kahwin, talaq dan segala yang sehubungan dengannya); Jinayat (jenayah serta soal-soal umum yang lain)
Dalam Sahih Muslim ada satu hadis yang maksudnya: "Bacalah kamu surah Al-Baqarah kerana sesungguhnya menerima ajarannya mendatangkan berkat (kebaikan yang banyak) dan membiarkannya menyebabkan timbul perasaan sesal dan kecewa, dan orang-orang yang menceburkan diri dalam keadaan yang batil (salah) tidak akan dapat menggunakan ajarannya.

Semoga dengan penerangan ringkasan ini dapat difahami maksud sebenar surah ini dan sejarah penurunannya.

Wallahuwaklam

Wednesday, August 3, 2011

Sdra Aziz kehilangan ibu mertua

Assalamualaikum w.b.t
Pihak pengurusan mengucapkan takziah kepada Sdra Aziz b Atan, atas pemergian ibu mertua yang tersayang jam 1:10pg tadi. Semoga rohnya berada dikalangan orang-orang yang beriman dan solehah. Semoga Sdra Aziz dan keluarga cekal menghadapi dugaan dibulan Ramadhan Al-Mubaraq ini....

Monday, August 1, 2011

Ihya Ramadhan 1432H

Assalamualaikum wbt.
Pihak Pengurusan Surau At-Tarbiyyah mengucapkan Selamat Berpuasa kepada seluruh umat Islam terutamanya ahli qariah Taman Bukit Indah, semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna dan semoga kita semua mengambil sebanyak mungkin rahmat dan ganjaran yang ditawarkan oleh Allah SWT.

Seperti biasa solat sunat Tarawih di Surau At-Tarbiyyah dibuat sebanyak 8 rakaat sahaja dengan dipimpin oleh 2 pelajar UIA. Tazkiran ringkas juga telah diatur bagi mengisi majlis ilmu. Selamat Berpuasa.