---- B e r i t a ~~~ S e m a s a ---

Selamat Menyambut Tahun Baru 2016 semoga kita sentiasa mendapat keberkatan Allah.

Sunday, February 17, 2013

Cintai Rasulullah SAW - Ust Fauzi Mustaf

Alhamdulillah. Hajat pihak pengurusan untuk membawa Ust Fauzi Mustafa ke Surau At-Tarbiyyah akhirnya tercapai juga. Tanggal 14hb Feb 2013, bersamaan hari Khamis malam Jumaat, Ustaz Fauzi Mustafa yang terkenal dalam rancangan Al-Kuliyyah TV9, telah sudi meluangkan masa bersama ahli jemaah Surau At-Tarbiyyah bagi menyampaikan tazkirah.

Terima kasih kepada Ustaz Zamri yang telah berusaha membawa Ust Fauzi ke Surau At-Tarbiyyah. Dengan topik Kecintaan kepada Rasulullah SAW, beliau menekankan 3 perkara utama iaitu Cintanya Rasulullah SAW kepada umatnya, Bagaimana cintanya umat kepada Rasulullah dan apa untungnya dengan mencintai Rasulullah SAW.

Tazkiran dimulakan dengan detik-detik kelahiran Rasulullah SAW dan ketokohan baginda disamping sahabat-sahabat baginda yang terpilih. Bagaimana baginda mengetahui Perang Badar dan Uhud, apakah kesan jika ingkar arahan baginda dan kesan menuruti arahan baginda.

Bagaimana kisah para sahabat begitu cinta kepada Rasulullah SAW tanpa banyak bicara dengan penuh rela mati syahid demi Rasulullah SAW dan agama Allah. Adakah kita juga mencintai Rasulullah SAW sepertimana para sahabat, sedangkan kita tidak pernah menemui Rasulullah SAW?

Siapa juga yang mengaku dirinya Islam, maka wajib kita mencintai Rasulullah SAW. Bagaimana Rasulullah begitu menitikberatkan keselamatan umatnya sehingga hampir wafat pun, baginda masih lagi memikirkan pasal umatnya.

Untuk lebih merasa cinta kita terhadap Rasulullah SAW, eloklah kita mengetahui Sirah Rasulullah SAW serba sedikit dengan banyak membaca buku-buku Sirah yang ditulis oleh ramai ulama yang terdahulu. Wallahuwaklam.