---- B e r i t a ~~~ S e m a s a ---

Selamat Menyambut Tahun Baru 2016 semoga kita sentiasa mendapat keberkatan Allah.

Friday, October 12, 2012

Kelebihan Menghafaz Al-QuranGanjaran di dunia
Selain ganjaran-ganjaran di akhirat yang dijanjikan dalam Hadis Nabi S.A.W terhadap golongan Hamlatul Quran, terdapat juga ganjaran di dunia yang diberikan terhadap mereka. Rakan saya Ustaz Asraff menyatakan bahawa :
  • Penghafaz al-Quran merupakan VVIP Allah S.W.T di dunia.
“Sesungguhnya Allah memiliki kerabat-kerabatnya di kalangan manusia. Lalu mereka bertanya : Siapakah mereka ya Rasulullah S.A.W? Jawab baginda : Mereka adalah ahli al-Quran, merekalah kerabat Allah (Ahlullah) dan dan orang-orang pilihannya.” (Riwayat Ibnu Majah)
  • Penghafaz al-Quran juga diangkat sebagai pemimpin.
“Yang menjadi imam suatu kaum adalah yang paling banyak hafalannya.” (Riwayat Muslim)
  • Penghafaz al-Quran mendapat certificate (pengiktirafan) dari Nabi S.A.W.
“Adalah nabi mengumpulkan di antara dua orang syuhada Uhud kemudian beliau bersabda, “Manakah di antara keduanya yang lebih banyak hafal al-Quran, ketika ditunjuk kepada salah satunya, maka beliau mendahulukan pemakamannya di liang lahat.” (Riwayat Bukhari)
  • Al-Quran menjanjikan kebaikan.
“Sebaik-baik kamu adalah yang mempelajari Al Qur’an dan yang mengajarkannya” (Riwayat Bukhari dan Muslim)


Ganjaran di akhirat
  • Ibu bapa penghafaz al-Quran mendapat kemuliaan.
Sesiapa membaca Al Quran dan beramal dengan apa yang terkandung dalamnya maka kedua dua ibu bapanya akan dipakaikan mahkota pada hari kiamat yang sinaran mahkota itu akan melebihi daripada cahaya matahari , sungguhpun matahari itu berada di dalam rumah rumah kamu di dunia ini. (Riwayat Imam Ahmad , Abu Daud)
  • Penghafaz al-Quran akan mendapat syafaat (penolong)
Dari Abi Umamah ra. ia berkata, “Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda, “Bacalah olehmu al- Quran, sesungguhnya ia akan menjadi pemberi syafaat pada hari kiamat kepada para pembacanya (penghafalnya).”(Riwayat Muslim)
  • Penghafaz al-Quran mendapat bonus berlipat kali ganda.
Sesiapa yang membaca satu huruf daripada kitab Allah (al-Quran) maka baginya (pembaca) dengannya (al-Quran) pahala dan pahala digandakan sepuluh sebagaimananya. Aku tidak kata bahawa “alif laam mim” itu satu huruf tetapi alif satu huruf, lam satu huruf dan mim itu satu huruf (Riwayat Tarmizi)

Oleh itu tidak hairanlah ramai ibu bapa berlumba-lumba mengimpikan anak-anaknya menjadi penghafaz al-Quran. Marilah kita berdoa agar dalam keluarga kita mempunyai sekurang-kurangnya seorang penghafaz al-Quran.

Thursday, October 11, 2012

28 bahagian korban habis ditempah

Assalamualaikum wbt. 
Pihak pengurusan surau telah bermesyuarat pada 8hb Okt 2012 yang lalu bersamaan 22 Zulkaedah 1433H mengambil keputusan sebanyak 4 ekor lembu akan dikorbankan sempena Hari Raya IdilAdha 1433H yang jatuhnya pada 26hb Oktober 2012 hari Jumaat dengan harga RM430 sebahagian.

Namun 28 bahagian korban tersebut telah pun habis ditempah. Oleh yang demikian, ahli qariah yang masih ingin melakukan korban, bolehlah membuat tempahan untuk menyertai Skim Korban di Kemboja anjuran Al-Ameen Serve Holding Sdn Bhd.

Bayaran yangf dikenakan untuk satu bahagian adalah sebanyak RM270.00 sahaja. Kepada yang berminat sila berikan nama penuh, no kad pengenalan dan alamat rumah serta wang sebanyak RM270 kepada Setiausaha surau , Sdra M Fuad Md Nor untuk urusan pendaftaran, 

Semoga Allah menerima korban kita, insyallah.

Wednesday, October 10, 2012

Penderitaan Adam telah 2 kali disiarkan dalam MHI TV3

AHMAD ADAM SYUKRI dilahirkan pada 4hb Mac 2012 dan telah mengalami BRAIN DAMAGED Severe HIE (Hypoxic Ischemic  Encephalopathy) atau lebih dikenali sebagai KEROSAKAN PADA SARAF OTAK. Lahir secara vacuum pada 04-03-2012 dan sewaktu kelahirannya Adam keluar dalam keadaan flat dan  kekurangan oksigen. Scan MRI menunjukkan otak Adam mengalami kerosakan yang amat teruk. Adam tidak pandai menelan airliur dan bergantung pada mesin oksigen untuk terus hidup. Juga perlu bergantung kepada mesin suction kerana tidak pandai menelan air liur untuk sedut air liur dalam rongga hidung dan mulutnya. Mata kanan mengalami injured, telinga kanan tidak dapat mendengar kerana kerosakan. Doktor pakar otak mengesahkan Adam akan terlantar seumur hidup dan peluang untuk berjalan dan hidup seperti kanak-kanak normal  amat tipis. Doktor pakar otak mengklasifikasikan kerosakan otak Adam sebagai kematian saraf otak.


Yang sayu, bila mendengar sendiri si ibu Noraisah begitu sabar dan tabah. Tidur cuma sejam sehari kerana menjaga Adam seperti menatang minyak yang penuh.


Terlalu sebak apabila siibu berkata:
“Jika saya pergi dulu, saya harap suami saya akan terus jaga Adam sepertimana saya menjaga Adam sekarang.”
“Jika ini yang dianugerahkan Tuhan kepada saya, saya terima Adam. Saya doa semoga Adam akan sihat, kan Adam?” sambil bercakap sambil melihat Adam. Dicium Adam.
“Saya ingin nak lihat Adam sihat dan membesar dan memanggil saya, ‘Mama’”.
“Adam tidak pernah membebankan saya, kan Adam?” kembali melihat wajah Adam.

Dan andai ada sesiapa ingin menyumbang bolehlah terus akaun dibawah:

Noraisah Mohamad Malena (ibu Adam)
CIMB 02040007292201

Tuesday, October 9, 2012

Selamat Menduduki PMR anak-anak qariah

Assalamualaikum w.b.t. Hari ini adalah hari pertama anak-anak qariah menduduki peperiksaan PMR, yang menentukan arah tuju haluan mereka sebelum memasuki bidang akaun, sains dan sebagainya. Usaha telah digandakan, solat hajat dan doa munajat telah pun diamalkan, kepada Allah lah kita berserah segalanya. 

Semoga anak-anak kita dapat menduduki peperiksaan dengan tenang, yakin diri dan sentiasa bertawakkal kepada Allah. Insyallah, kita sebagai ibubapa hanya berharap dan berdoa agar segala usaha anak-anak kita membuahkan hasil. Namun, takdir Allah jangan pula kita abaikan, berprasangka baiklah dengan Allah SWT.

Aminn!!!!!!